Opgroeiend kind in huis? Geef het genoeg knutselmogelijkheden

knutselen

Iedereen die een of meerdere opgroeiende kinderen in huis heeft weet er alles van: het is niet altijd makkelijk om ze op een fijne manier bezig te houden, zeker niet zonder voor makkelijke oplossingen zoals videospelletjes of televisie te gaan. Feit is echter dat als je je kinderen zo veel mogelijk laat knutselen je hiermee zeker een goede keuze maakt. Knutselen is namelijk een activiteit die de creativiteit van kinderen enorm stimuleert. Hieronder zetten we nog eens uitgebreid uiteen waarom dat zo gunstig is.

knutselen

Hierom is knutselen goed voor de ontwikkeling

Om deze redenen is het voor de ontwikkeling van kinderen goed om regelmatig knutselactiviteiten uit te voeren:

  • Aangezien de creativiteit gestimuleerd wordt, wordt ook het probleemoplossend vermogen bevordert.
  • Kinderen leren volop te experimenteren.
  • Ze leren dat probeersels vaak lukken, maar ook soms kunnen mislukken. Zo leert men met tegenvallers om te gaan.
  • De motorische kwaliteiten van een kind worden gestimuleerd bij activiteiten als knippen, plakken, kleuren, verven en lijmen.
  • Knutselen is bij uitstek een sociale activiteit. Dat komt mooi uit, want zo leren kinderen ook goed samen te werken.

Zo houd je het aangenaam en veilig

Inmiddels ben je er vast al van overtuigd dat een kind dat knutselt volop zijn of haar vaardigheden traint. Voor jou als volwassene rest dan echter nog wel de taak om de omstandigheden aangenaam en vooral veilig te houden. Er kan immers wel eens met materialen gewerkt worden die potentieel gevaarlijk zijn. Zaak is dus om ervoor te zorgen dat er met louter veilige spullen wordt gewerkt. Zo laat je kinderen met verf en lijm gebruiken met zo min mogelijk chemische stoffen. Materialen met scherpe punten zijn ook uit den boze (gebruik bijvoorbeeld liever een kinderschaar), net als erg kleine voorwerpjes die nog jonge kinderen zouden kunnen inslikken.