Onderwijs, hier een gratis tip

Binnen het onderwijs is er meer dan genoeg onderwijs naar verschillende werkwijze, helaas is het niet gezegd dat wat ergens werkt, altijd en overal even goed werkt. Maar al dit onderzoek is er natuurlijk niet voor niks, en het is wel degelijk te gebruiken. In plaats van blind op het onderzoek vertrouwen (‘evidence based onderwijs’), kan het je helpen en inspireren om bepaalde keuzes te maken: ‘evidence informed onderwijs’.

Evidence informed werken

Met evidence informed werken, maak je gebruik van bestaande kennis en ontwikkel je op basis daarvan nieuwe kennis om dan weer te delen met het vakgebied. Dit is zowel kennis vanuit de wetenschap als uit de praktijk (op school).

Deze werkwijze heeft verschillende voordelen. Zo ontstaan er nieuwe vorderingen op bewezen inzichten, meer kennis voor iedereen. Daarnaast bespaar je tijd, geld en energie door het gebruiken van voorkennis in plaats van veel dingen uitproberen die niet werken. En het grootste voordeel natuurlijk, het draagt bij aan de kwaliteit van het onderwijs. Wat willen leraren nog meer?

Hoe begin je er mee?

Door middel van de volgende 5 stappen kan jij evidence informed werken toepassen op school:

  1. Bedenk wat jullie leerlingen nodig hebben
  2. Selecteer een interventie die daarbij kan helpen (bekijk interventies op deze site)
  3. Probeer deze interventie uit
  4. Evalueer het effect op je leerlingen
  5. Verbeter en borg het resultaat

Het fijne van evidence informed werken is dus dat het al gebaseerd is op het bewezen werk van innovatieve leraren over de hele wereld en bevestigd door verschillende wetenschappers. Maar waar dit artikel mee begon, het is geen bewijs dat die ook in jouw klas werkt. Probeer dus eens wat uit in je eigen les en zie hoe het bevalt!