Hoe zorg je ervoor dat je kind veilig vuurwerk afsteekt?

veilig vuurwerk

Elk jaar gebeuren er weer talloze ongelukken met vuurwerk afsteken. Je kind zelf vuurwerk voor kinderen laten afsteken wordt dan ook afgeraden. Zelfs sterretjes kunnen erg gevaarlijk zijn als ze deze zelfstandig afsteken. Maar je wilt kinderen niet van deze pret afhouden. In dit artikel een aantal tips om ervoor te zorgen dat je kind op een veilige manier vuurwerk afsteekt.

Is het vuurwerk wel nodig?

Regels voor vuurwerk afsteken zijn de laatste jaar aardig verscherpt. Vraag je je als ouder af of je jouw kind wel vuurwerk wilt laten afsteken. Als ze op jonge leeftijd zijn houden ze nog niet erg van die flitsen, knallen en drukte. Zelfs sterretjes kan je achterwege laten. Laat ze alleen meekijken met het siervuurwerk in de avond, later als ze groot zijn kunnen ze zelf bepalen of ze vuurwerk afsteken leuk vinden.

Als ouder heb je invloed

Als kinderen zover zijn om vuurwerk te vragen, kan je dat als ouder beïnvloeden. Laat ze eerst kennismaken met heel simpel vuurwerk zoals sterretjes. Let wel op dat er niet zoiets bestaat als veilig vuurwerk. Zelfs ondeugende sterretjes kunnen veel schade aanrichten. Als kinderen op jonge leeftijd toch willen afsteken dan kan je als ouder besluiten om je kind “mee te laten helpen” met het afsteken. Zo houd je de regie als ouder in handen.

De situatie na oud en nieuw

Op nieuwjaarsdag en de dagen erna ligt er op straat veel vuurwerk. Extreem gevaarlijk. Let deze dagen dan ook extra op je kind, zodat ze niet op straat geen slenteren en resten van vuurwerk gaan afsteken.

Ga samen vuurwerk kopen

Kinderen onder de 16 mogen geen vuurwerk kopen. Als je kind toch vuurwerk wilt ga dan samen naar de vuurwerkwinkel of bestel op Vuurwerkland.nl. Laat je kind dat niet doen met vage kennissen of oude neven, houd als ouder zelf het overzicht. Vuurwerk voor kinderen blijft gevaarlijk en is het dan ook van belang om als ouder te weten wat voor vuurwerk je kind koopt. Jij hebt de verantwoordelijk.