Hoe vind je de beste kinderopvang voor jouw kind?

Na een bevallingsverlof van in totaal zo’n 16 weken, moeten veel moeders op een gegeven moment toch weer aan het werk. Als dat voor jou ook geldt, is het belangrijk om op tijd kinderopvang te regelen. Maar hoe vind je de beste kinderopvang? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij, die de keuze een stuk makkelijker zullen maken.

Tip 1: Wat past bij jou?

Het kan heel moeilijk zijn om je kindje bij een opvang achter te laten. Bedenk daarom vooraf welke opvang jou het beste gevoel geeft. Als jij je prettig voelt bij een bepaalde opvang, zal het makkelijker voor je zijn om je baby daar achter te laten als je moet werken. Ook voorkom je dat je jezelf tijdens het werk zorgen maakt over je kindje.

Tip 2: Gastouder of kinderopvang?logo-ik-en-mama

Zoek jij een plek voor je kindje waar hij of zij kan spelen met andere kindjes en al wordt voorbereid op de basisschool? Dan kan een kinderdagverblijf een goede optie zijn. Ben je op zoek naar een huiselijke omgeving? Dan is een gastouder waarschijnlijk een betere optie. Sommige gastouders kunnen zelfs oppassen in je eigen huis.

Tip 3: Check de registratie

In het Landelijk Register Kinderopvang staan alle kinderdagverblijven en gastouders die voldoen aan de voorwaarden van de wet Kinderopvang. Staat jouw keuze niet in de lijst? Dan zul je geen recht hebben op bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag. Check dit dus van te voren, om teleurstellingen te voorkomen.

Tip 4: Zorg voor een vangnet

Als je kindje koorts heeft, mag hij of zij in veel gevallen niet naar de kinderopvang. Wat doe je als je dan toch naar je werk moet en geen vrij kan krijgen? Bedenk van tevoren hoe je zo’n situatie zult oplossen. Misschien is er een opa of oma in de buurt die dan kan bijspringen? Het zal veel rust geven om een plan van aanpak te hebben voor zulke moeilijke momenten.