Back to the basics met houten speelgoed

Af en toe is de moderne wereld een beetje té gevorderd. Alles gaat ons snel voorbij en van niets genieten we meer echt. We zijn te verwend en leren niet meer stil te staan bij wat we allemaal hebben. Een dak boven ons hoofd, eten en drinken, liefdevolle ouders en wat speelgoed. Meer kun je als kind niet vragen, en dat wil jij hem of haar ook aanleren. Jij wil dat het anders gaat dan bij jou. Hij of zij moet dankbaar zijn en kunnen genieten van alles en niets. Tevreden zijn met het zijn. De rol van jou hierin is groot, en hier kun je mee beginnen door het lezen van deze blog. Ook de rol van bijvoorbeeld houten speelgoed wordt er aangehaald. Zo zijn er meerdere manieren om je doel te bereiken, en is dat houten speelgoed er één van. Meer lees je hieronder. 

Wat moet je met houten speelgoed?

Kinderen moeten kind kunnen zijn. Hun vrij geest kunnen uiten en er op uitgaan om een wereld te creëren die alleen voor hen bestaat. Dat klinkt allemaal heel mooi, maar je moet dit nog wel zien te realiseren. Dit kun je dus doen met houten speelgoed. Houten speelgoed stelt kinderen in staat om, zonder technologische poespas, te spelen. De stukken speelgoed van tegenwoordig zijn zo gemaakt dat de essentie wordt vergeten; het spelen, het leren en het doen. De stukken speelgoed zijn er meer om te hebben, dan om er echt iets mee te doen. Met houten speelgoed is dat wel andere koek. Jij kunt dit dus heel goed realiseren. Schaf wat houten speelgoed aan en stuur je kids eropuit. Ze komen vast wel met iets leuks, hun fantasie is vaak eindeloos. Faciliteer dan ook. Geen spelregels, gewoon de kinderen en hun houten speelgoed.

Waarom speelgoed?

Houten speelgoed is een veel beter alternatief voor normaal speelgoed, dat is een uitspraak waar wij 100% achter staan. Maar waarom? Nou, speelgoed van hout is ten eerste een stuk duurzamer dan normaal speelgoed. Dan hebben we het vooral over duurzaam in de ruime zin. Dit betekent; goed voor de planeet én het gaat lang mee. Dit komt omdat speelgoed van tegenwoordig veel van plastic is gemaakt en snel stuk gaat. Daarnaast is de productie vaak slecht voor mens en milieu. Het stimuleert een overmatige consumptiemaatschappij. Daarnaast is dit speelgoed beter voor de opvoeding van het kind. Het is namelijk zo dat speelgoed even een stapje terug is, het gaat even zoals wij dat noemen ‘back to the basics’. Heel mooi, dit maakt dat kinderen meer waarderen en terug naar de kern gaan. Laat ze maar eens doen wat ze willen, al is dat een zwaardgevecht. Vallen en opstaan; het hoort er allemaal bij.

Verschillende soorten speelgoed

Houten speelgoed is er in allerlei vormen en soorten. Houten treintjes, houten zwaarden en schilden, houten spelletjes en ga zo maar door. Je hebt dus genoeg opties om uit te kiezen en kunt zelfs zelf geschikt speelgoed van hout maken, dan zijn ze al helemaal even zoet.